Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy CC z motylkiem dajemy białko jajka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę przekładamy do innego naczynia.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 1
Krok 2
Zakładamy ostrze do ciasta. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, żółtko jajka i sól, wlewamy ciepła wodę ok 40°C. Gdy skończy się czas wyrastania zostawiamy ciasto jeszcze na 2h w misie można sobie ustawić czas 2h.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 3
Następnie przekładamy ciasto na stolnice podsypaną mąką żytnią, krótko zagniatamy i formujemy prostokąt o grubości 2 cm, o wymiarach ok. 20x25 cm Prostokąt dzielimy na 4 prostokąty i każdy z nich przecinamy po skosie, otrzymując 8 trójkątów. Trójkąty te przekładamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 1-1,5 h. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane. Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.