przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Bułka kajzerka

recipe time 90 min
recipe portion 8 porcji

500 g. MĄKA PSZENNA

250 ml. Woda lub maślanka

1 łyżeczka CUKIER

1 łyżeczka SÓL

50 g. ŚWIEŻE DROŻDŻE

4 łyżka OLEJ

2 łyżeczka NASIONA SŁONECZNIKA LUB DYNI


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do naczynia z zamocowanym nożem do wyrabiania/kruszenia nalej letniej wody, następnie dodaj pokruszone drożdże i cukier. Zamknij pokrywę i naciśnij START. Czas 30s/ prędkość 5

Krok 2

Do misy dodaj olej, mąkę , sól i słonecznik. Zamknij pokrywę i naciśnij START. Po zakończeniu mieszania, pozostaw ciasto na 40 min do wyrośnięcia. Tryb PASTRY P1 /Czas 2 min 30 sek

Krok 3

Korzystając ze szpatułki, wyjmij ciasto z misy na oprószony mąką blat i podziel na 8-10 części. Z każdej części ciasta uformuj okrągłą bułkę. Tak przygotowane bułki ułóż na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą noża zrób dwa nacięcia na górze bułki. Bułki posmaruj żółtkiem lub mlekiem. Następnie przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok 25 minut.

Krok 4

Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 C . Włóż blaszkę z bułkami do pieca i piec około 25-30 min.