przepisy

Bulionetka warzywno mięsna

recipe time 70 min
recipe portion 1 poracja
Będziesz
potrzebować
mieszadlo

1 kg MARCHEWKA

500 g PIETRUSZKA

1 szt. seler

350 g BIAŁA KAPUSTA

1 szt. CEBULA

3 szt. lubczyk

1 szt. POR

2 szt. SELER NACIOWY

3 szt. CZOSNEK

700 ml BULION WARZYWNY

5 szt. UDKO Z KURCZAKA

250 g SÓL

15 szt. CZARNY PIEPRZ

12 szt. ZIELE ANGIELSKIE

6 szt. LIŚĆ LAUROWY

50 ml OLEJ RZEPAKOWY


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Warzywa: marchew, pietruszkę, kapustę, pora i selera obieramy i ścieramy w szatkownicy z założoną tarczą "C". Cebulę obieramy, kroimy w plastry i przypalamy na suchej patelni i przekładamy do garnka. Dodajemy posiekany lubczyk oraz nać selera. Łączymy z solą i odstawiamy na 2 godziny, mieszając w międzyczasie parę razy.

program: manualny

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 6

Krok 2

Do warzyw dodajemy olej, posiekane ząbki czosnku, obrane mięso z kurczaka oraz przyprawy utarte w moździerzu. Mieszamy i dzielimy na dwie części (z tej ilości nie zmieścimy całości w misie Tefala). Każdą część przekładamy do misy Tefala z założonym ostrzem ultra blade, podlewamy ok 350ml rosołu i ustawiamy program Slow cook P2: temp. 100⁰C, czas 60 minut, przy czym po ok 40 minutach zdejmujemy całkowicie wieczko od ujścia pary. Po skończonej pracy w trybie slow cook miksujemy wszystko przez ok 1 minutę na obrotach 12. na gładką pastę, przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy "na sucho" w piekarniku, "na mokro" w garnku lub przekładamy do plastikowych pojemników i mrozimy. Tak przygotowana pasta może być także przechowana w lodówce bez wcześniejszej pasteryzacji ok 2 tygodnie.

program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)