Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Warzywa: marchew, pietruszkę, kapustę, pora i selera obieramy i ścieramy w szatkownicy z założoną tarczą "C". Cebulę obieramy, kroimy w plastry i przypalamy na suchej patelni i przekładamy do garnka. Dodajemy posiekany lubczyk oraz nać selera. Łączymy z solą i odstawiamy na 2 godziny, mieszając w międzyczasie parę razy.
program: manualny
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 6
Krok 2
Do warzyw dodajemy olej, posiekane ząbki czosnku, obrane mięso z kurczaka oraz przyprawy utarte w moździerzu. Mieszamy i dzielimy na dwie części (z tej ilości nie zmieścimy całości w misie Tefala). Każdą część przekładamy do misy Tefala z założonym ostrzem ultra blade, podlewamy ok 350ml rosołu i ustawiamy program Slow cook P2: temp. 100⁰C, czas 60 minut, przy czym po ok 40 minutach zdejmujemy całkowicie wieczko od ujścia pary. Po skończonej pracy w trybie slow cook miksujemy wszystko przez ok 1 minutę na obrotach 12. na gładką pastę, przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy "na sucho" w piekarniku, "na mokro" w garnku lub przekładamy do plastikowych pojemników i mrozimy. Tak przygotowana pasta może być także przechowana w lodówce bez wcześniejszej pasteryzacji ok 2 tygodnie.
program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)