przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

BUŁECZKI WIEDEŃSKIE

recipe time 30 min
recipe portion 5 porcji

100 ml MLEKO PÓŁTŁUSTE

9 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

1 szt. JAJKO

1 szt. ŻÓŁTKO

300 g MĄKA TYP 450

25 g CUKIER

5 g SÓL

35 g MIĘKKIE MASŁO POKROJONE W KOSTKĘ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Mleko i drożdże wymieszać razem.

Krok 2

Rozrobione z mlekiem drożdże umieścić w misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Dodać jajko, mąkę, cukier, sól i masło. Uruchomić program Pastry P2 (z zatyczką w pokrywie) i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia.

Krok 3

Po zakończeniu programu ciasto przenieść szpatułką do innego naczynia, posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Krok 4

Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Formować małe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać ciasto koniuszkiem noża.

Krok 5

Posmarować żółtkiem i piec przez 15 minut. RADA: Można również dodać groszek czekoladowy. By ciato nie lepiło się do rąk należy posmarować ręce olejem.