Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Mleko i drożdże wymieszać razem.
Krok 2
Rozrobione z mlekiem drożdże umieścić w misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Dodać jajko, mąkę, cukier, sól i masło. Uruchomić program Pastry P2 (z zatyczką w pokrywie) i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 3
Po zakończeniu programu ciasto przenieść szpatułką do innego naczynia, posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 4
Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Formować małe bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać ciasto koniuszkiem noża.
Krok 5
Posmarować żółtkiem i piec przez 15 minut. RADA: Można również dodać groszek czekoladowy. By ciato nie lepiło się do rąk należy posmarować ręce olejem.