Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Drożdże rozrobić w mleku. Wlać mleko z drożdżami do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Dodać jajka, mąkę, cukier, sól i masło. Uruchomić program Pastry P2 z założoną zatyczką w pokrywie.
program: Ciasta - Ciasto drożdżowe (P2)
Krok 2
Po zakończeniu programu przełożyć ciasto do innego naczynia i przykryć folią spożywczą. Włożyć na 2 godziny do lodówki.
Krok 3
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto uformować w kulę, położyć na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej z dala od przeciągów.
Krok 4
Nagrzać piekarnik do 160°C. Brioszkę posmarować żółtkiem i posypać posypką i piec przez 30 minut. RADA: Tradycyjna francuska brioszka zawiera zamiast posypki cukrowej pink praline (praline rose) – słodycze pochodzące z okolic Lyonu, wytwarzane z pestek moreli.