przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

BRIOSZKA

recipe time 45 min
recipe portion 6 porcji

3 szt. MLEKO PÓŁTŁUSTE

14 g SUSZONE DROŻDŻE

2 szt. JAJKA

250 g MĄKA TYP 450

50 g CUKIER

1 łyżeczka SÓL

80 g MIĘKKIE MASŁO

1 szt. ŻÓŁTKO

1 szt. POSYPKA CUKROWA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Drożdże rozrobić w mleku. Wlać mleko z drożdżami do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Dodać jajka, mąkę, cukier, sól i masło. Uruchomić program Pastry P2 z założoną zatyczką w pokrywie.

program: Ciasta - Ciasto drożdżowe (P2)

Krok 2

Po zakończeniu programu przełożyć ciasto do innego naczynia i przykryć folią spożywczą. Włożyć na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto uformować w kulę, położyć na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej z dala od przeciągów.

Krok 4

Nagrzać piekarnik do 160°C. Brioszkę posmarować żółtkiem i posypać posypką i piec przez 30 minut. RADA: Tradycyjna francuska brioszka zawiera zamiast posypki cukrowej pink praline (praline rose) – słodycze pochodzące z okolic Lyonu, wytwarzane z pestek moreli.