Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Botwinkę i koperek bardzo dokładnie umyj w zlewie pod zimną, bieżącą wodą. Umyj też marchew oraz ziemniaki. marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
Do misy z mieszadłem dodaj masło klarowane, ziemniaki i marchewkę. Wolne gotowanie P1, czas 10 min,
Krok 3
Gdy podsmażają się warzywa przygotuj botwinkę. Łodygi i liście posiekaj a młode buraczki obierz i pokrój w plasterki oraz jeszcze na pół.
Krok 4
Poszatkowaną botwinę z buraczkami umieść w garnku z podsmażonymi ziemniaczkami i marchewką, dodaj bulion. wolne gotowanie P2, czas 30 min
Krok 5
Dodaj do misy poszatkowany koperek, sok z cytryny , sól i pieprz, cukier Zamieszaj szpatułką . Wolne gotowanie P2, temp 100, czas 5 min,
Krok 6
Cztery łyżki śmietanki 30 % wymieszaj w małej miseczce z łyżeczką mąki pszennej. Mieszankę wlej do botwinki najlepiej przez małe, metalowe sitko. Unikniesz w ten sposób ewentualnych grudek mąki. Wymieszaj zupę szpatułką. Wolne gotowanie P2, temp 100, czas 5 min,
Krok 7
Botwinkę podawaj z jajkiem.