Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Botwinka z koperkiem

recipe time 50 min
recipe portion 6 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

3 szt. młode marchewki

350 g. młode ziemniaki

1000 ml. BULIONU WARZYWNEGO

6 szt. jajka na twardo do podania

1 szt. MAŁY PĘCZEK KOPERKU

2 łyżka masło klarowane

4 łyżka Śmietanka 30%

1 łyżeczka MĄKA PSZENNA

3 łyżka SOKU Z CYTRYNY

1/2 łyżeczka SÓL

1/2 łyżeczka CUKIER

1/4 łyżeczka PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Botwinkę i koperek bardzo dokładnie umyj w zlewie pod zimną, bieżącą wodą. Umyj też marchew oraz ziemniaki. marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Krok 2

Do misy z mieszadłem dodaj masło klarowane, ziemniaki i marchewkę. Wolne gotowanie P1, czas 10 min,

Krok 3

Gdy podsmażają się warzywa przygotuj botwinkę. Łodygi i liście posiekaj a młode buraczki obierz i pokrój w plasterki oraz jeszcze na pół.

Krok 4

Poszatkowaną botwinę z buraczkami umieść w garnku z podsmażonymi ziemniaczkami i marchewką, dodaj bulion. wolne gotowanie P2, czas 30 min

Krok 5

Dodaj do misy poszatkowany koperek, sok z cytryny , sól i pieprz, cukier Zamieszaj szpatułką . Wolne gotowanie P2, temp 100, czas 5 min,

Krok 6

Cztery łyżki śmietanki 30 % wymieszaj w małej miseczce z łyżeczką mąki pszennej. Mieszankę wlej do botwinki najlepiej przez małe, metalowe sitko. Unikniesz w ten sposób ewentualnych grudek mąki. Wymieszaj zupę szpatułką. Wolne gotowanie P2, temp 100, czas 5 min,

Krok 7

Botwinkę podawaj z jajkiem.