Krok 1
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, mleko i cukier umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym i zmiksować przy prędkości 11. W czasie pracy urządzenia stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Miksować jeszcze przez 2 minuty. Przełożyć ciasto do innego naczynia i umyć misę.
Krok 2
Do misy z założoną trzepaczką wlać białka i dodać szczyptę soli. Uruchomić urządzenie na 5 minut przy prędkości 6, bez założonej w pokrywie zatyczki. Delikatnie połączyć ubite białka z ciastem.
Krok 3
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Kłaść niewielkie porcje ciasta na patelnię, formując z nich placuszki. Po kilku minutach sprawdzić i przewrócić bliny na drugą stronę. Usmażone bliny przełożyć na talerz. Powtarzać aż do zużycia całej porcji ciasta. RADA: Połowę zwykłej mąki zastąpić można mąką gryczaną.