Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem, bo biszkpt wyrośnie nam nierówno). Odważamy obie mąki i przesiewamy je przez sito. Odkładamy na miseczce. Oddzielamy białka od żółtek. W misie TC z motylkiem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 3 min. / obr.7
Krok 2
Nie zmniejszając obrotów dodajemy przez otwór w pokrywie powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 4 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca.
Krok 3
Zmniejszamy obroty na poziom 5, dodajemy przez otwór w pokrywie po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min
Krok 4
Na koniec dodajemy przez otwór w pokrywie przesiane mąki i mieszamy delikatnie1min obr. 4. Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka). Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm. Po tym fakcie wkładamy ciasto Ponownie do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrawamy je na 3 blaty.