Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

BEZA Z MASCARPONE BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Może być wykonane jako tort lub ciasteczka

recipe time 3 min
recipe portion 10 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

6 szt. BIAŁKO JAJKA

250 g. CUKIER PUDER

3 g. SÓL

10 ml. OCET WINNY

10 g. MĄKA ZIEMNIACZANA

250 ml. ŚMIETANA 30%

250 g. SEREK MASCARPONE

10 g. CUKIER WANILIOWY

300 g. CZERWONE OWOCE JAGODOWE (NP. TRUSKAWKI, MALINY, POZIOMKI, PORZECZKI)


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli - ustawienia manualne, prędkość 8, minut 8. Po 4 minutach cierpliwie dodawać stopniowo, po łyżce, drobny cukier. Na koniec dodać ocet a następnie mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ubitą pianę formując dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm (ułożyć je po ukosie). Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez ok. 2 godziny. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Krok 2

Do miski włożyć mascarpone, śmietankę i cukier wanilinowy. Ubijać przez około 5 minut, prędkość 8.

Krok 3

Na ostudzoną bezę (w formie dużego kręgu bądź małych krążków w zależności jaki efekt końcowy planujemy) nakładamy masę z serka i śmietanki a następnie na nią owoce.

Krok 4

Blaty bezowe można przygotować 1 - 3 dni wcześniej.