Może być wykonane jako tort lub ciasteczka
Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli - ustawienia manualne, prędkość 8, minut 8. Po 4 minutach cierpliwie dodawać stopniowo, po łyżce, drobny cukier. Na koniec dodać ocet a następnie mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ubitą pianę formując dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm (ułożyć je po ukosie). Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez ok. 2 godziny. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
Krok 2
Do miski włożyć mascarpone, śmietankę i cukier wanilinowy. Ubijać przez około 5 minut, prędkość 8.
Krok 3
Na ostudzoną bezę (w formie dużego kręgu bądź małych krążków w zależności jaki efekt końcowy planujemy) nakładamy masę z serka i śmietanki a następnie na nią owoce.
Krok 4
Blaty bezowe można przygotować 1 - 3 dni wcześniej.