przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Barszcz na zakwasie z kolendrą i uszkami

recipe time 45 min
recipe portion 4 porcje

1 l ZAKWAS BURACZANY

1,5 kg CZERWONE BURAKI

1 szt. LIŚĆ LAUROWY

kilka szt. ZIELE ANGIELSKIE

1 szt. KMINEK

4 ząbek CZOSNEK

0,5 l ZAKWAS ŻYTNI

1 łyżeczka CUKIER

0,5 łyżeczka NASIONA KOPRU WŁOSKIEGO

0,5 łyżeczka NASIONA KOLENDRY

1 l WODA

2 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ

1 łyżeczka CUKIER

750 g MĄKA

0,5 łyżeczka SÓL

800 ml GORĄCA WODA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Buraki umyj, obierz i pokrój na plastry. Umieść je w solidnym garnku lub w dużym, czystym słoiku. Dołóż cukier i czosnek, a następnie zalej ciepłą wodą i dodaj pół butelki zakwasu żytniego. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 dni. Po tym czasie zawartość spróbuj. Jeśli nie jest odpowiednia w smaku (kwaśna, czosnkowa, słonawa), pozostaw jeszcze dzień, do uzyskania pożądanego smaku.

Krok 2

Zakwas przecedź przez sito i umieść w misie z założonym mieszadłem. Dodaj liść laurowy i przyprawy. Uruchom program automatyczny Zupa P2 na 100° C na 25 minut.

Krok 3

Gdy zupa będzie gotowa przelej ją do garnka i umyj misę. Do czystego urządzenia włóż nóż do wyrabiania i wsyp mąkę. Zalej ją ¾ szklanki gorącej wody. Przykryj i zostaw na 5 minut. Następnie wlej ¼ szklanki zimnej wody i dodaj sól. Wymieszaj na prędkości P2 przez 15 sekund. Przykryj i pozostaw na kwadrans. Ustaw program ciasto P2. Gotowe ciasto wyjmij z misy i zostaw do odpoczynku na kolejne 15 minut. Następne ciasto na uszka cienko rozwałkuj. Za pomocą noża wykrój kwadraty. Do każdego kwadratu włóż łyżeczkę farszu, a następnie złóż na pół i sklej palcami uszko. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku i gotuj uszka przez minutę po wypłynięciu na wierzch. Zupę w misie dopraw wedle uznania solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Krok 4

Barszcz podawaj na gorąco z uszkami i dużą ilością kolendry