przepisy

Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem

recipe time 30 min
recipe portion 4 porcje

200 g WĘDZONY BOCZEK POKROJONY W KOSTKĘ

1 l zimna woda

2 ząbek CZOSNEK

500 ml zakwas na barszcz biały

3 szt. Kiełbasa biała parzona

2 szt. LIŚĆ LAUROWY

3 szt. ZIELE ANGIELSKIE

1 łyżka MAJERANEK

2 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ

125 ml śmietana kwaśna 18%

4 szt. Jajka na twardo


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Boczek kroimy w kostkę. Przekładamy do misy TC z założonym mieszadłem. Uruchamiamy na 30 minut, prędkość 3, temperaturę 130⁰C.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 130

prędkość: 3

czas: 3

Krok 2

Po trzech minutach dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą. Zmniejszamy temp. do 100⁰C. 5 minut przed końcem wlewamy dobrze wymieszany zakwas na barszcz oraz dodajemy majeranek, a 3 minuty później mieszamy odrobinę zupy ze śmietaną i wlewamy do całości. Gotowy barszcz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie podajemy z jajkiem i świeżym pieczywem.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 100

prędkość: 3

czas: 27