Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy z ostrzem do ciasta dodaj mleko, drożdże, cukier. obroty 5, temp 40 C, czas 2 min
Krok 2
Wszystkie pozostałe składniki na ciasto wrzucamy do miski. Pastry P1
Krok 3
Po zakończeniu wyrastania wyjmij ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zagnieć. Odrywaj kawałki ciasta ok 50 g , robimy mordkę baranka, a następnie robimy długie, cienkie wałeczki i zwijamy w ślimaki tworząc rogi oraz tułów barana. Układamy to na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4
Wciskamy goździki , które będą jako oczy i buzia. Smarujemy baranka roztrzepanym jajkiem. Całość odstawiamy na jakieś 15 min, wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy 180 C pieczemy ok. 30 min