Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Baranek wielkanocny.

recipe time min
recipe portion 1 porcja
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

500 g. MĄKA PSZENNA

250 g. ciepłego mleka

30 g. ŚWIEŻE DROŻDŻE

80 g. ROZTOPIONE MASŁO

60 g. CUKIER

1 szczypta SÓL


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy z ostrzem do ciasta dodaj mleko, drożdże, cukier. obroty 5, temp 40 C, czas 2 min

Krok 2

Wszystkie pozostałe składniki na ciasto wrzucamy do miski. Pastry P1

Krok 3

Po zakończeniu wyrastania wyjmij ciasto na stolnicę podsypaną mąką i zagnieć. Odrywaj kawałki ciasta ok 50 g , robimy mordkę baranka, a następnie robimy długie, cienkie wałeczki i zwijamy w ślimaki tworząc rogi oraz tułów barana. Układamy to na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 4

Wciskamy goździki , które będą jako oczy i buzia. Smarujemy baranka roztrzepanym jajkiem. Całość odstawiamy na jakieś 15 min, wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy 180 C pieczemy ok. 30 min