Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Cebulę i czosnek obrać i przekroić na ćwiartki, a następnie umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Miksować przez 30 sekund przy prędkości 11.
program: manualny
temperatura: 0
prędkość: 11
czas: 0
Krok 2
Zastąpić ostrze mieszadłem, dodać oliwę i na 5 minut uruchomić program Slow Cook P1. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, oregano, sól i pieprz. Wymieszać szpatułką.
program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)
Krok 3
Pokroić bakłażany wzdłuż w cienkie plastry. Smażyć przez kilka minut na patelni, po czym odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym (można też usmażyć bakłażany na patelni bez tłuszczu). Naczynie do pieczenia wysmarować oliwą i ułożyć na nim warstwę bakłażanów. Bakłażany pokryć warstwą sosu pomidorowego. Układać kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Dodać parmezan i mozarellę pokrojoną w plastry. Całość pokryć bułką tartą. Piec w piekarniku przez 30 minut. RADA: Danie to można również przygotować na bazie cukinii.