Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

BAKŁAŻANY Z PARMEZANEM

recipe time 45 min
recipe portion 4 porcje
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

600 g BAKŁAŻAN

15 g OLIWA Z OLIWEK

1 szt. ZĄBEK CZOSNKU

1 szt. CEBULA

500 g POMIDORY Z PUSZKI

30 g KONCENTRAT POMIDOROWY

1 łyżka OREGANO

50 g PARMEZAN

120 g MOZARELLA

100 g BUŁKA TARTA

1 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Cebulę i czosnek obrać i przekroić na ćwiartki, a następnie umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Miksować przez 30 sekund przy prędkości 11.

program: manualny

temperatura: 0

prędkość: 11

czas: 0

Krok 2

Zastąpić ostrze mieszadłem, dodać oliwę i na 5 minut uruchomić program Slow Cook P1. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, oregano, sól i pieprz. Wymieszać szpatułką.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

Pokroić bakłażany wzdłuż w cienkie plastry. Smażyć przez kilka minut na patelni, po czym odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym (można też usmażyć bakłażany na patelni bez tłuszczu). Naczynie do pieczenia wysmarować oliwą i ułożyć na nim warstwę bakłażanów. Bakłażany pokryć warstwą sosu pomidorowego. Układać kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Dodać parmezan i mozarellę pokrojoną w plastry. Całość pokryć bułką tartą. Piec w piekarniku przez 30 minut. RADA: Danie to można również przygotować na bazie cukinii.