przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Babka drożdżowa wielkanocna

Potrzebujemy 1 dużą formę na babkę 25 cm. Formę należy posmarować masłem i wysypać bułką tartą Wszystkie produkty powinny być w temp pokojowej.

recipe time 230 min
recipe portion 6 porcji

100 ml. ciepłego mleka

50 g. ŚWIEŻE DROŻDŻE

400 g. MĄKA PSZENNA

60 g. CUKIER

1 szczypta SÓL

3 szt. JAJKA

150 g. ROZTOPIONE MASŁO

1 szt. SKÓRKA Z 1 POMARAŃCZY

0,5 szt. rodzynki szklanka

200 g. CUKIER PUDER

1/2 szt. SOKU Z CYTRYNY

4 łyżeczka kandyzowana skórka z pomarańczy


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy z ostrzem do wyrabiania/kruszenia dodaj drożdże, cukier, mleko i 2 łyżki mąki obroty 5, temp 50 C, czas 5 min

Krok 2

Dodaj pozostałe składniki. Pastry P1 obroty 5, czas 2min 30s

Krok 3

Po zakończeniu programu wyjmij ciasto i przełóż do foremki. Foremkę przykryj lniana ściereczką i zostaw na 30 min. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 35 – 40 minut do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Krok 4

Przygotuj lukier : do miseczki wsyp cukier puder, stopniowo dodawaj gorący sok z cytryny w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszać ze skórką pomarańczową. Polej babkę lukrem.