Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Babka drożdżowa

recipe time 90 min
recipe portion 12 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

125 ml MLEKO PÓŁTŁUSTE

40 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

3 szt. JAJKA

2 szt. ŻÓŁTKO

1 szczypyta SÓL

80 g CUKIER

100 g MIĘKKIE MASŁO

320 g MĄKA PSZENNA TYP 550

1 łyżka SKÓRKA Z 1 POMARAŃCZY

80 gałązka bakalie

100 g CUKIER PUDER

1 łyżka sok z pomarańczy

1 łyżka WODA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy urządzenia z założonym mieszadłem dodaj mleko, drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej. Podgrzewaj składniki przez 2 minuty/temp. 45 stopni/ob. 2. Następnie przełóż zaczyn do innej miski i pozostaw na 15 minut.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 45

prędkość: 2

czas: 2

Krok 2

Misę CC umyj i osusz i załóż motylek. Dodaj jajka, żółtka i cukier. Ucieraj składniki na jasną, puszystą masę przez 4 minuty/ob. 3. (Podczas ubijania możesz dodatkowo założyć wewnętrzny koszy do gotowania na parze, aby zmniejszyć objętość misy)

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 3

czas: 4

Krok 3

Do utartych jaj dodaj otartą skórkę z pomarańczy, uprzednio wyparzonej. Wymieszaj przy ob.2 przez 15 sekund.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 2

czas: 1

Krok 4

W kolejnym kroku dodaj wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą mąkę. Miksuj do połączenia się składników przez 1 minutę/ob. 3.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 3

czas: 1

Krok 5

Mieszadło zamień na ostrze do wyrabiania, dodaj masło pokrojone w mniejsze kawałki oraz bakalie obtoczone w mące. Ustaw program Pastry P1 na 2 minuty, po wyrobieniu pozostaw ciasto na 40 minut do wyrośnięcia.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 6

Formę z kominem wysmaruj masłem i posyp mąką, przełóż ciasto, wyrównaj i pozostaw jeszcze na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Następnie włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch baby za bardzo się przyrumieni należy przykryć go folią aluminiową i kontynuować czynność. Gotową babkę pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia. Z przygotowanych składników przygotuj lukier. Ozdabiaj babkę lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.