Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy urządzenia z założonym mieszadłem dodaj mleko, drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej. Podgrzewaj składniki przez 2 minuty/temp. 45 stopni/ob. 2. Następnie przełóż zaczyn do innej miski i pozostaw na 15 minut.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 45
prędkość: 2
czas: 2
Krok 2
Misę CC umyj i osusz i załóż motylek. Dodaj jajka, żółtka i cukier. Ucieraj składniki na jasną, puszystą masę przez 4 minuty/ob. 3. (Podczas ubijania możesz dodatkowo założyć wewnętrzny koszy do gotowania na parze, aby zmniejszyć objętość misy)
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 3
czas: 4
Krok 3
Do utartych jaj dodaj otartą skórkę z pomarańczy, uprzednio wyparzonej. Wymieszaj przy ob.2 przez 15 sekund.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 2
czas: 1
Krok 4
W kolejnym kroku dodaj wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą mąkę. Miksuj do połączenia się składników przez 1 minutę/ob. 3.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 3
czas: 1
Krok 5
Mieszadło zamień na ostrze do wyrabiania, dodaj masło pokrojone w mniejsze kawałki oraz bakalie obtoczone w mące. Ustaw program Pastry P1 na 2 minuty, po wyrobieniu pozostaw ciasto na 40 minut do wyrośnięcia.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 6
Formę z kominem wysmaruj masłem i posyp mąką, przełóż ciasto, wyrównaj i pozostaw jeszcze na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Następnie włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli w trakcie pieczenia wierzch baby za bardzo się przyrumieni należy przykryć go folią aluminiową i kontynuować czynność. Gotową babkę pozostaw w formie do całkowitego ostygnięcia. Z przygotowanych składników przygotuj lukier. Ozdabiaj babkę lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.