przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Babka Cytrynowa

recipe time 60 min
recipe portion 16 porcji

4 szt. duże jajka

150 g MĄKA PSZENNA

150 g CUKIER

200 g ROZTOPIONE MASŁO

4 łyżka MĄKA ZIEMNIACZANA

2 szt. CYTRYNA

2 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

100 g CUKIER PUDER


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Nagrzać piekarnik do 180 st. Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy aby ostygło. W misie z założonym ostrzem do wyrabiania ubijamy jaja z cukrem przez 3 minuty przy prędkości 5 Nastepnie dodajemy przesiane maki i proszek do pieczenia. Wyrabiamy kolejne 2 minuty. Cytryny dokladnie szorujemy i sparzamy wrzącą wodą. Scieramy do miseczki skórkę i wyciskamy sok. Do misy z ciastem wlewamy ostygnięte masło, zmniejszamy obroty na 2 i wolno dodajemy połowę soku i skórki cytrynowej. Formę smarujemy odrobina tłuszczu i wlewamy do niej wyrobione ciasto.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 2

Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy lukier z cukru pudru i pozostałego soku z cytryny. Można dodać odrobinę olejku lawendowego i barwnik w tym kolorze. po upieczeniu i wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy i polewamy lawendowym lukrem. Dekorujemy według własnego gustu.

program: Ciasta - Chleb (P1)