Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 180 st. Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy aby ostygło. W misie z założonym ostrzem do wyrabiania ubijamy jaja z cukrem przez 3 minuty przy prędkości 5 Nastepnie dodajemy przesiane maki i proszek do pieczenia. Wyrabiamy kolejne 2 minuty. Cytryny dokladnie szorujemy i sparzamy wrzącą wodą. Scieramy do miseczki skórkę i wyciskamy sok. Do misy z ciastem wlewamy ostygnięte masło, zmniejszamy obroty na 2 i wolno dodajemy połowę soku i skórki cytrynowej. Formę smarujemy odrobina tłuszczu i wlewamy do niej wyrobione ciasto.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 2
Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy lukier z cukru pudru i pozostałego soku z cytryny. Można dodać odrobinę olejku lawendowego i barwnik w tym kolorze. po upieczeniu i wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy i polewamy lawendowym lukrem. Dekorujemy według własnego gustu.
program: Ciasta - Chleb (P1)