przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Babeczki szwarcwaldzkie

recipe time 30 min
recipe portion 12 porcji

100 g MASŁO

40 g GORZKIE KAKAO

1 szt. JAJKO

60 g GĘSTA KWAŚNA ŚMIETANA

100 ml MLEKO

120 g MĄKA PSZENNA

150 g CUKIER

0.5 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

250 g WIŚNIE

2 łyżka CUKIER

2 łyżka wiśniówka

1 łyżeczka MĄKA ZIEMNIACZANA

250 ml ŚMIETANA 36%


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Masło rozpuszczamy w rondelku z kakao i ostawiamy do ostygnięcia.

Krok 2

Do misy montujemy motylek, dodajemy śmietanę i jajkiem – prędkość 7 przez 10 sekund.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 10

Krok 3

Dodajemy kakao z masłem oraz mleko – prędkość 5 i miksujemy, aż się połączy.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 15

Krok 4

Wsypujemy przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia – prędkość 3, mieszamy do połączenia składników.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 3

czas: 15

Krok 5

Foremki na muffinki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 180°C ok. 20 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy.

Krok 6

Wiśnie, cukier i wódkę umieszczamy w misie z końcówką mieszającą. Ustawiamy temperaturę 100 stopni, prędkość 2, czas 15 minut. 2 minuty przed końcem zwiększamy prędkość do 3, dolewamy mąkę wymieszaną z wodą i czekamy na zakończenie pracy.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 100

prędkość: 2

czas: 15

Krok 7

Śmietanę ubijamy - prędkość 5, motylek, ok 1,5 minuty. Z babeczek wycinamy środki, wyciskamy okrąg z bitej śmietany i wypełniamy środek wiśniowym nadzieniem.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 1